A Kastner Kartoon a világ azon kevés rajzfilmstúdióinak egyike, ahol a mai napig hagyományos technikával, papír alapon kézzel készülnek az animációs filmek.

Történetünk


A Pannónia Filmstúdió pécsi műtermétől a Funny Filmen át a Kastner Kartoonig nagy utat tett meg a stúdió – habár Pécsről ki sem mozdult.

A pécsi műterem a magyar rajzfilm „alma matere”, a Pannónia köpönyegéből bújt elő: 1979-ben már a filmstúdió VIII. Műtermeként tartották számon, vezetője Schenk János volt, akit 1981-ben dr. Kun László követett. Hernádi Tibor, akire a mostani stúdió munkatársai jó szívvel emlékeznek vissza, 1988-ban vette át a műhely vezetését.

Hernádi Tibor, művészeti vezető

(1951-2012)


Hernádi érettségi után került a Pannóniához, ahol a „János vitéz”-ben kezdett el dolgozni, példaképe és mestere Jankovics Marcell volt. És hogy hogyan is került Pécsre? „A nyolcvanas évek elején az egyik Zágrábi Fesztiválon együtt voltam Kun Lacival, aki felvetette, hogy Rofusszal (Rofusz Ferenc, Oscar-díjas animációs rendező – a szerk.) nem járnánk-e le Pécsre időnként az ottani nagyon tehetséges, ámde tapasztalatlan kollégákat instruálni. Nekem tetszett a dolog, és így ismerkedtem meg a VIII. Műteremmel. Nagyon nyitott és kedves társaság volt, szerettem velük lenni” – olvashatjuk Hernádi visszaemlékezéseit. (Dizseri Eszter: Kockáról kockára. A magyar animáció krónikája 1948-1998. Balassi Kiadó, 1999) 

Hernádi vezette a 30-40 fős – lelkes rajzolókból és kitűnő képzőművészekből álló – csapatot, amely 1991-től Funny Film Kft. néven működött tovább.
Hernádi Tibor fanatikus lelkesedéssel vetette bele magát a munkába, és sokat tett ahhoz hozzá, hogy a rajzfilmek ikonikussá válhattak az évek folyamán.
Tibor 2012-ben bekövetkezett halála után a Kastner nem hagyta magára a csapatot, és a cég megvásárlásával, a vezetői csapat kinevezésével folytathatták tovább a munkát előbb The Cartoon Garage, később Kastner Kartoon néven.
A Kastner Kartoon a világ azon kevés rajzfilmstúdióinak egyike, ahol a mai napig hagyományos technikával, papír alapon kézzel készülnek az animációs filmek.

Nézd meg a munkáinkat.

„A döntés, hogy a Red Bull filmek kézzel készüljenek, nagyban Tibor és csapata tehetségének volt köszönhető. Az általuk készített mozdulatok annyira emberiek voltak.”

— Johannes Kastner, a Kastner reklámügynökség alapítója.

Kiállítás


Egy finom vonal, ami inspirálja a világot

A Red Bull rajzfilmek története

A kiállítás a magyar animáció éve alkalmából itthon első alkalommal mutatja be a magyar animációs alkotók által, papír, ceruza és festék segítségével létrehozott reklámtörténeti műalkotások több évtizedes fejlődését.

1987. április 1-jén adták el az első Red Bull energiaitalt Ausztriában, amellyel nem csupán egy teljesen új terméket vezettek be, de létrehoztak egy eddig ismeretlen termékkategóriát is. Ezzel közel egy időben indult a rajzfilmek megjelenése is: 1989-ben készültek el a Red Bull első rajzfilmes reklámjai.

A szpotokat a Kastner ügynökség Johannes Kastner kreatívigazgató vezetésével fejlesztette, és egy máig változatlan kampánystratégia kezdetét jelentette: a test és a szellem szárnyalását egy bájosan eltúlzott történetben mutatja meg, váratlan fordulattal.

A kiállítás anyagához a 2017-ben megjelent „Wie der Bulle fliegen lernte.” a Red Bull rajzfilmjei” című könyv szolgált alapul, kiegészítve a stúdió friss munkáival.

A “Szááárnyakat ad” c. kiállítás 2024. június 13-tól július 7-ig látható a Kastner Kommunity hibrid közösségi és művészeti térben, Budapesten.

Filmvetítéssel egybekötött megnyitó és találkozó az alkotókkal: 2024. június 13. 18:30

Kastner Kommunity (1081 Budapest, II. János Pál pápa tér 8. fszt. 1.)

Esemény részletek

Sajtómegjelenések

A magyar animáció szárnyakat ad – az ikonikus Red Bull reklámok története


Forbes
2024

Elolvasom

„Nemcsak mozgatni kell, de életre is kell kelteni”


Hype&hyper
2022

Elolvasom

"Tilos volt szépen kifesteni"


film.hu
2021

Elolvasom

Pécsről ad szárnyakat a Red Bull


Pécs ma
2015

Elolvasom

Szívesen részt vennél animációs filmek készítésében?


Jelentkezz nyitott pozícióinkra!

Állások